top of page

 TARINA

​

 Tommy Andersson

 Marksman Training Systems

 perustaja ja omistaja

​

 

 

OLEN AINA OLLUT INNOKAS METSÄSTÄJÄ,

jo hyvin nuorena kuljin isäni kanssa joka viikonloppu metsästämässä hirveä, metsäkaurista ja muuta pienriistaa. Myöhemmin aloitin tarkkuusammunan kiväärilajeissa ja voitin jopa joitakin kilpailuja. Olessani noin 15 vuoden ikäinen Ruotsin Skeet-ammunnan mestaruuskilpailut järjestettiin kotikaupungissani ja mestaruuden voitti silloin eräs paikkakuntalainen mies. Hän ampui yhden kierroksen rikkoen kaikki 25 kiekkoa. Skeet-ammunta alkoi kiehtoa minua ja päätin itsekin yrittää. Ensimmäinen vierailuni radalla oli – kuinkas muuten- niin nolo tilanne etten koskaan enää mennyt sinne. Ampujat, jotka olivat siellä, rikkoivat lähes kaikki kiekot. Minä en rikkonut ainoatakaan. Ihmiset ympärilläni kertoivat minulle erilaisia neuvoja, mutta kaikki tuntuivat olevan eri mieltä siitä, ammuinko yli, ali, eteen    ( luultavasti en) vai kiekon perään. Siitä , etten voinut mitenkään tosiasiassa määritellä mihin laukaukseni suuntautuivat,    muodostui minulle kysymys,  jonka ennemmin tai myöhemmin halusin ratkaista. Ensimmäinen visioimani tuote oli indikaattori, joka esittäisi osumakohdan savikiekkoammunnassa – ei simulaationa vaan aidossa rata-ammuntatilanteessa.

 

90-LUVUN PUOLIVÄLIN AIKOIHIN,

monta vuotta myöhemmin, sain mahdollisuuden toteuttaa tämän idean: Osumakohdan osoitin savikiekkoammuntaan  (RT-4) suunniteltiin ja jopa demonstroitiin potentiaalisille käyttäjille; savikiekkoammunnan edustajille ja metsästäjille. NUTEK, Ruotsalainen keksijöille alkuvaiheen kehitystyön tukemiseksi tarkoitettu ohjelma, rahoitti osan kehitystyöstä. Tämä tuote ei koskaan noussut siivilleen, pääosin siitä syystä että se ei ollut käyttökelpoinen suunniteltuun käyttöön kentällä. Tuolloin komponentit, erityisesti  kamerat ja prosessorit olivat kovin kömpelöitä ja mobiiliin käyttöön kovin huonosti soveltuvia. Niinpä prototyyppi ei koskaan jalostunut valmiiksi tuotteeksi. Kuitenkin selvisi, demonstroidessani sitä metsästäjä- ja urheiluammuntajärjestöjen edustajille, että he ennemminkin halusivat mahdollisuuden harjoitella sisätiloissa, kellonajasta tai säätilasta riippumatta – toisin sanoen , he halusivat simulaattorin. Kahdella metsästäjäjärjestöllä oli jo jopa suunnitelmissa hankkia  simulaattori: laser-pohjainen sotilaskäyttöön suunniteltu malli jossa diaprojektorilla projisoitiin eri tilanteita. Koska meillä oli jo olemassa  tekninen ratkaisu siihen, miten määritellä laukaisusuunta ja että se voitaisiin yhdistää projektoituihin kohteisiin, tärkeä osa suunnittelutyötä oli jo tehtynä.Meidän tuli vielä lisätä kohteiden animaatio  sekä diagnostiikka tuloksen esittämiseksi ja tiesimme tämän olevan mahdollista kohtuullisella aikataululla. Onnistuimme vakuuttamaan nämä kaksi järjestöä allekirjoittamaan tilaukset meidän modernimmasta  ratkaisustamme, vaikka sitä ei vielä ollut edes valmiina. Kaksi ensimmäistä järjestelmää toimitettiin vuonna 2002. Myynti kasvoi nopeasti ja tällä hetkellä yhtiö on vakiinnuttanut asemansa maailman johtavana korkealaatuisten urheilu- ja metsästysammuntasimulaattoreiden valmistajana.

 

MINULLE ITSELLENI projekti simulaattorin kanssa, joka on pitänyt sisällään kaikki vaiheet alkuperäisestä ideastani valmiiseen tuotteeseen: ympäri maailmaa tuhansien ihmisten käyttämä simulaattori,  on ollut fantastinen matka. On totta, että se on ollut toisinaan raskasta työtä, mutta se on ollut jokaisen ponnistuksen arvoista.

 

TÄLLAINEN PROJEKTI on tiimityötä. Olen ollut onnekas saadessani tehdä tätä työtä innostavien ja asialle omistautuneiden ihmisten kanssa. Osoitan tässä myös kiitollisuuttani kaikille niille jotka ovat olleet vaikuttamassa tuotteen ja yhtiön menestymiseen: henkilöt tiimissä, jotka kanssani suunnittelivat laitteiston ohjelmistoineen ja kaikki Te jotka olette tuoneet esiin ideoita järjestelmän kehittämiseksi ja  helppokäyttöisyyden parantamiseksi.

Kaiken kaikkiaan, ammunta – kovilla tai simuloituna –  tulee olla mukavaa!

 

MARKSMAN ST-2 SIMULAATTORI on johtava simulaattori metsästys- ja urheiluammuntaan – ja me aiomme olla sitä jatkossakin!

​

​

​

JOHTAVA AMMUNTASIMULAATTOREIDEN VALMISTAJA MAAILMASSA

vuodesta 2002

 

 

 

MARKSMAN TRAINING SYSTEMS COMPANY perustettiin vuonna 2001 tavoitteena valmistaa maailman paras harjoittelujärjestelmä haulikkoammuntaa varten -  erityisesti savikiekkoammuntaan -  joka olisi käyttökelpoinen työkalu harjoitteluun ja valmennukseen. Ennen yhtiön perustamista tein tutkimuksen markkinoilla olevista laitteista ja, pois lukien sotilaskäyttöön tarkoitetut laitteet, löysin vain muutaman: pari poliisien harjoittelussaan käyttämää sekä yhden alkeellisen järjestelmän savikiekkojen ja lintujen ammuntaan, jotka perustuivat vanhentuneeseen animointi-  ja projisointitekniikkaan. Mielessäni olleet viralliset ja epäviralliset kohderyhmäkontaktit, ammunnan valmentajat sekä metsästys- ja urheiluammuntajärjestöt, vakuuttivat minut siitä, että oli olemassa kysyntää harjoittelujärjestelmästä, jossa ammunnan perusteita voidaan harjoitella ja missä vaikeustasoa voidaan sovittaa ampujan taidoille sopivaksi. Metsästäjien kiinnostukseen myötävaikutti uusi lainsäädäntö, joka edellytti sekä teoreettisen että käytännön kokeen läpäisemistä ennen kuin metsästysaseen hankkiminen oli mahdollista. Minun taustallani elektroniikka- ja ohjelmistoinsinöörinä, näin mahdollisena  korkealaatuisen ammuntasimulaattorin suunnittelemisen nykyaikaista  animaatio- ja projisointitekniikkaa käyttämällä. Konsultoin optoelektroniikan spesialisteja ja löysin keinon tarkasti määritellä osoitettu suunta liikkuvalla alustalla ( piippuun kiinnitetty sensori ). Suuntauksen +/- 0,25 milliradiaania tarkkuudella ja tarkalla laukauksen ajoituksen ( alle millisekunti )mittauksella pystyisimme määrittelemään osuman kohteessa tarkkuudella joka olisi noin 10 kertaa tarkempi kuin tähtäys- ja laukaisutarkkuus erittäin hyvässä laukauksessa.

 

SUUNNITTELU  Kehitimme lopulta uudenlaisen tavan rekisteröidä aseen tähtäyssuunta ja liike ennen ja jälkeen sen laukaisun, joka perustuu kohteen videointiin yhdistettynä aseen liikkeen osoittavaan  gyroskooppiseen dataan. Menetelmä patentoitiin Euroopassa, USA:ssa ja monissa muissa maissa. Suunnittelun olennainen kriteeri oli urheiluampujien ja metsästäjien vaatimusten sanelema. Heti alusta alkaen suunnitteluun vaikuttivat Ruotsin Metsästäjäliiton ja Ruotsin urheiluampujien edustajat sekä menestyneet ruotsalaiset urheiluampujat.Täydellisen realistisen näkymän ja parhaan mahdollisen visuaalisen kokemuksen lisäksi, järjestelmän tuli antaa diagnostiikkaan perustuvan palaute, jolla voitaisiin analysoida, ei pelkästään lopputulosta eli osumakohtaa, vaan myös aseen liikkeitä ennen laukausta.

 

”HYVÄ OSUMA JA HYVÄ LAUKAUS”” On olemassa ero hyvän osuman ja hyvän laukauksen välillä”. Näin minulle kerran kertoi Jocke Smålänning, kolmisenkymmentä Ruotsin ja Euroopan mestaruutta voittanut ampuja ja merkittävä inspiroija alkuperäisessä suunnitteluvaiheessa. Kuka tahansa voi saada aikaan hyvän osuman mutta johdonmukaisesti hyviä osumia voidaan saavuttaa vain hyvällä tekniikalla. Valmentajalle  on usein vaikeaa pystyä vakuuttamaan asiakas ammuntatekniikkaan liittyvissä ongelmissa: liian hidas tai liian nopea swingi, tiedostamattomat liikkeet juuri ennen laukaisua – virheet jotka eivät aina välttämättä näy huonona osumana, mutta jotka alentavat prosentuaalista osumakeskiarvoa.

 

PALAUTE Simulaattorin kehitystyön aikana tuli ilmiselväksi se, että tärkeä ero harjoittelussa ampumaradalla  ja harjoittelussa simulaattorissa on palautteen tuoma  helppous sellaisten asioiden toteamiseksi kuten esim.  swingin nopeus; hidastuminen/pysähtyminen, pään nouseminen irti tukista juuri ennen laukaisua, jne. Hidastettu laukaisun esittäminen auttaa ampujaa ymmärtämään ja näkemään hänen tiedostamattaan tapahtuvat virheet. Pian ST-2 simulaattorin julkaisun jälkeen asiakkaiden vaatimuksesta kehitimme joukon kivääriammuntalajeja. Tällä hetkellä tarjoamme laajan valikoiman sekä rataharjoitteita että 3D animoituja riistaeläimiä.

 

REALISMI ISSF:n savikiekkolajit on suunniteltu läheisessä yhteistyössä kansainvälisten ammuntajoukkueiden kanssa. On hyvin inspiroivaa nähdä kilpailijoiden Olympialaisissa voittavan mitaleita ja kuulla heidän kertovan simulaattorin vaikuttaneen heidän menestykseensä. Tärkeä tiedonlähde ballistiikassa on ollut British Association for Shooting and Conservation :n ( BASC ) tekemällä tutkimustyöllä. Tämä data on perusta määriteltäessä savikiekon rikkoontumisen ja lintuun osuvan tappavan laukauksen  todennäköisyyttä laukauksen tuloksena.

 

ASIAKKAINAMME on moninainen joukko ammuntaharrastuksen ystäviä. Se sisältää ihmisiä jotka etupäässä haluavat kehittää tekniikkaansa saavuttaakseen johdonmukaisesti hyviä laukauksia; kuten esimerkiksi kansalliset ampumajoukkueet, metsästysyhdistykset ja klubit, ammunta-akatemiat, urheilukerhot ja kyllä; jopa Olympia-ampujat. Useat asiakkaamme käyttävät sitä viihteenä, kuten esim. sporttibaarit ja risteilylaivat. Simulaattoria käyttävä metsästystarvikeliikkeet tarjotakseen asiakkailleen extra-palveluna mahdollisuuden aseen tai tähtäimen testaamiseen ennen ostoa. Lisäksi joukko simulaattoreita on käytössä yksityistalouksissa. Vuodesta 2001 lähtien, ensimmäisen toimituksen jälkeen, MARKSMAN ST-2 simulaattoreita on asennettu lähes 200 kappaletta  40  maahan ympäri maailmaa.

bottom of page